Kennissessie Presenteren

Anne StruiksmaPresenteren door Anne Struiksma

“Gekker kan mijn dag niet worden, dus die presentatie zal ook wel gaan.” dacht ik toen ik voor mijn groep collega’s stond om te presenteren over presenteren. Nu vind ik presenteren leuk en ik kan het ook wel, maar het is niet mijn vak, het is voor mij een middel en het kan altijd beter… Zodoende heb ik een paar maanden geleden de cursus ‘presentatietechnieken’ gevolgd. Een paar maanden later werden we door het Talent Management Programma gevraagd een sessie te organiseren over ons eigen ‘talent’, ons vakgebied. De eerste sessie zou gaan over hoe je eigenlijk presenteert, om ons te helpen met de voorbereiding. Aangezien ik een van meerdere Energie & Duurzaamheid junioren ben en mijn eigen presentatietechnieken zo recent nog had opgefrist ben ik de uitdaging aangegaan om juist díe kennis in een sessie te gieten.

Wanneer heb je een goede presentatie?

Een presentatie is een goed verhaal ondersteund door de juiste visualisaties. Het heeft een kop en midden en een staart en die verschillende onderdelen zijn bespreekbaar dankzij een aantal specifieke presentatietechnieken. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen presenteren dus kan leren! Maar, of je het leuk vindt is natuurlijk heel wat anders! Hoe je je verhaal invult is heel persoonlijk en moet bij je passen, dan pas sta je er comfortabel (of zo comfortabel als je je zou kunnen voelen in ieder geval). Vertel je graag verhalen (“storytelling”), maak je graag grapjes (“verras”), heb je een ervaring die het onderwerp goed inleidt (“inspelen op gevoel”)… maak daar dan gebruik van!

Hoe richt je je verhaal op slides in?

Naast je verhaal heb je allicht slides, maar alleen als die je verhaal kunnen versterken! Die slides kunnen je namelijk ook enorm tegenwerken. Bijvoorbeeld als je per slide teveel tekst zet in plaats van je te beperken tot 1 boodschap per slide. Of, in diezelfde lijn, je teveel plaatjes op 1 slide zet, waar moeten we dan naar kijken? Ook zo jammer als iemand spelfouten heeft laten staan. Of iets simpels als dat je kleurgebruik een te laag contrast heeft en alles onleesbaar is, gebruik bij voorkeur bijvoorbeeld een zwarte achtergrond met witte letters.

Zo zijn we alle technische aspecten doorgelopen en kwamen we bij het punt van hoe je er staat. Je kan een compleet nonsens verhaal houden met de meest nietszeggende, chaotische slides, maar als jij voor de groep staat de shinen, dan zul je die aandacht wel behouden. En dat berust zich op je zelfverzekerdheid en een paar praktische bewegingstips. Maak gebruik van de ruimte en heb vertrouwen in jezelf dat je er mag wezen, dat jij er met een reden staat! En die stemmen, die in je hoofd, die dat proberen te ondermijnen, die hebben we ook ‘even’ getackeld.

Hoe was Anne’s voorbereiding?

Die stemmen fluisterden nog wel wat af en toe, want juist omdat het niet mijn vak is, was ik zenuwachtiger dan normaal. Ik had bedacht extra vroeg op werk te zijn zodat ik – zoals ’t heurt, had ik geleerd – rustig mijn spullen klaar kon zetten. Die ochtend in de trein was ik nog een laatste keer mijn presentatie aan het doornemen, toen ik even opkeek en ineens een kwartier te ver was doorgereden en dus mijn overstapstation compleet had gemist. Na een stukje terug en toen toch de juiste trein weer heen, zat ik eindelijk op de fiets richting kantoor. Mijn pad kruiste twee vechtende zeemeeuwen die ineens uitschoten en me bijna een blauw oog flapperden. Even later gleed mijn voet van mijn trapper en vloog mijn schoen uit, dus moest ik op m’n kousen een paar stappen zetten om die weer terug te vinden. Dit was op 17 januari, een koude en natte dag. Ik heb het gered en was nog net op tijd… maar, ik was later dan ik had gepland en had een ijsklompje voor een voet. “Die presentatie, dat komt nu wel goed”… en inderdaad, het was een zeer geslaagde ochtend!

Meer informatie

Lees meer informatie over het Talent Management Programma.

Anne Struiksma presenteert

Vrijheid en professionaliteit maken Nieman tot de beste plek om jezelf te ontwikkelen
Nieman Specialist